fredag 16 oktober 2009

En ärlig föreläsning om ett fantastiskt livsöde

Igår var en speciell dag i mitt liv. För första gången i mitt liv fick jag möta och lyssna på någon med samma typ av CP-skada som mig. Föreläsningen på Piperska Muren i Stockholm var oerhört intressant och genomsyrades av en enorm igenkänningsfaktor från min sida.
Hanna Edman som föreläste, gav sin livshistoria med en styrka, närhet och mod som jag beundrar mycket. Hon pekade ut ett par punkter och faktorer i hennes liv som varit extra viktiga för att hon ska klara av att vara den hon är.

Några av dessa punkter var mentalstyrka, stolthet, vänner och envishet. Utan detta hade det blivit jobbigare att ta sig igenom vardagen. Hanna är 11 år äldre än mig så vård och synen på CP-skador har förändrats en del men är i stort sett samma ändå. Vi måste fortfarande kämpa för att synas bortom vårat funktionshinder och bli tagna på allvar. Men min skolgång har varit lättare än Hannas i och med att jag aldrig upplevt mig själv som utfryst eller mobbad. Större delen av Hannas skoltid var dock positiv. Du måste ha skinn på näsan och våga ställa krav och vara envis för att få som du vill.

Hon pratade mycket om vikten av att se möjligheter i stället för begränsningar och även sätt att överbygga de begränsningar man stöter på i livet. Ser du bara svårigheter blir du låst och får svårt att utvecklas.
Kort sagtvar det enh ärlig och rak föreläsning som gav mig hopp, styrka och vilja att kämpa vidare i mitt liv!
Får du någon gång möjlighet att lyssna på Hanna Edman, ta den du kommer fyllas av livslust.

Även Hanna bloggar om sitt liv som funktionhindrad, kika in här: http://blogga.hannaedman.se/#home

/ Ellen

6 kommentarer:

 1. Den vill jag höra mer om, nu ska jag lägga till Hanns blogg bland favoriter också! kram Johanna

  SvaraRadera
 2. Bra texter och bra finjusteringar, gumman. Hoppas jag kan vara första räknade besökare.

  SvaraRadera
 3. Hur känner du när folk kallar varandra för jävla cp hela tiden?

  SvaraRadera
 4. Ellen- Anonym

  Det känns inte alls bra, men ibland slutar man bry sig och låter dem hållas. Har aldrig själv blivit kallad Jävla CP. Men hört andra som blivit kallade det. Om jag blir kallad jävla CP hoppas jag svara något i stil med: Du anar inte hur rätt du har men samtidigt så otroligt fel...
  Jag är stolt över den jag är pga CP-skadan,men det betyder inte att jag identifierar mig med den.

  Jag vill vara med och påverka för att få bort CP som skällsord och måste därför lyssna och reagera oftare än jag gör idag. Någon måste börja för att vi ska få förändring till det bättre!
  Jag ser ljust på framtiden och möjlighet till förändring.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Tack för att Du tyckte om min föreläsning! Det gör mig glad!

  /Hanna

  SvaraRadera
 6. Minoriteten i majoriteten- Hanna

  Din föreläsning är ett minne för livet, kommer och lyssnar igen.

  SvaraRadera