söndag 8 november 2009

Recension av "Grabben i kuvösen bredvid"

Grabben i kuvösen bredvid handlar om CP-skadade Jonas liv i med och motgångar.
Jonas liv började med 40 minuter lång syrebrist, vilket resulterade i en CP-skada.
CP-skadan medför bland annat kraftig spactisitet i kroppen och talsvårigheter.

Med humor och allvar, berättar han om sin resa från mängder av hjälpmedel till att kunna gå själv, köra bil och flytta 30 mil från sina föräldrar.
Något som var otänkbart dagen han föddes. Som läsare får du får ta del av ett en hel del roliga och dråpliga historier då Jonas utmanar sig själv och sin CP-skada och tillslut blir ”friskförklarad” av Försäkringskassan när de drar in hans handikappstöd- omgående.

Boken är liten och tunn, men rymmer ett fantastiskt livsöde som drabbar mig från allra första sidan. När du läser boken får du perspektiv på livet och lär dig kämpa för vad du tror är rätt och lita på dig själv och din förmåga. Allt är nedtecknat av en sann livsnjutares tre brukningsbara, men krokiga fingrar.

Det negativa jag kan se med boken är att den är för kort, jag vill verkligen läsa mer om Jonas liv och äventyr. Om boken varit längre hade jag fått mer av Jonas livsöde, men samtidigt hade jag kanske inte fångats lika mycket av historien som helhet. Här finns säkert de allra flesta godbitarna ur hans annorlunda liv. Boken hade kanske inte vunnit på att vara längre? Språket i boken är enkelt, men passar historien och visar att allt bär upp en stor realism och kommer direkt ur hjärtat.

En speciell del med boken som jag tyckte extra mycket om var när Jonas ska köra upp för sin lärare på körskolan och lyckas. Läraren blir lite förvånad, men hittar inget att anmärka på så Jonas får sitt körkort. Han klarar något för många våghalsigt och galet, men för honom var det något han bara skulle göra. Och visst lyckas han. Detta visar att allt är möjligt! Detta och mycket mer får du läsa mer om i denna ljusa och optimistiska bok.

Jag tycker verkligen om den här boken och önskar att alla någon gång tar chansen och läser den. Efter att ha läst boken får du ökad förståelse för hur en CP-skadads eller funktionshindrad persons vardag kan se ut. Jonas har en enorm aptit på livet och vågar kämpa in i det sista. Vem ska tro på honom och hans förmåga, om inte han själv gör det? Han vägrar välja den enkla vägen och är ständigt öppen för nya utmaningar. Jonas identifierar sig inte med sin CP-skada, men han vet att den finns där tillsammans med honom och han låter den leva livet tillsammans med honom, inte tvärtom.


En av de bästa böckerna jag läst på länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar